Άρθρα

Η Μοναξιά μέσα στο Γάμο

Η Μοναξιά μέσα στο Γάμο

Όσο και αν ακούγεται αντιφατικό, πολλές φορές οι άνθρωποι βιώνουν τη χειρότερη μοναξιά μέσα σ’ ένα τελματωμένο γάμο. Όταν αναφέρομαι στη μοναξιά, εννοώ αυτό το πολύ αρνητικό συναίσθημα ότι δεν ανήκει κάποιος πουθενά, ότι είναι άδειος και η καρδιά του αποζητά την επαφή. Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να διαχωρίσω τη μοναξιά από τη μοναχικότητα. Και στις δύο περιπτώσεις ο άνθρωπος είναι μόνος του, μόνο που στη δεύτερη είναι από επιλογή και για ορισμένο χρονικό διάστημα. Η μοναχικότητα αποτελεί ανάγκη για κάθε άτομο κατά περιόδους και προσφέρει τη δυνατότητα για εσωτερική γαλήνη, αυτοσυγκέντρωση, αυτοεξέταση και καθαρή σκέψη. Από την άλλη πλευρά η μοναξιά συνοδεύεται από άλλα αρνητικά συμπτώματα όπως κατάθλιψη, άγχος, μείωση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, σταδιακή απώλεια της διάθεσης για οτιδήποτε ευχάριστο και απαισιοδοξία. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τη μοναξιά και τις συνέπειές της. Οι συνέπειες, εκτός από τα προηγούμενα, περιλαμβάνουν γαστρεντερολογικά προβλήματα, διαταραχές πρόσληψης τροφής (ανορεξία, βουλιμία), αϋπνίες, άγχος και απώλεια μνήμης.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων παντρεύεται επιζητώντας τη συντροφικότητα και την πληρότητα, οι οποίες προκύπτουν από την επικοινωνία, την αλληλοϋποστήριξη και το μοίρασμα των συναισθημάτων. Συνήθως ταυτίζουν τη μοναξιά με τη μοναχικότητα και πιστεύουν ότι μέσα σε ένα ζευγάρι μπορούν εγγυημένα να αποφύγουν την πρώτη. Όταν όμως χάνεται η επικοινωνία, όταν οι στόχοι τους είναι διαφορετικοί, όταν δεν περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί, όταν η σεξουαλική τους σχέση φθίνει και η επαφή περιορίζεται στη φροντίδα των παιδιών και στην αντιμετώπιση των οικονομικών και άλλων πρακτικών δυσκολιών, τότε οι σύντροφοι αρχίζουν να νιώθουν άδειοι, θυμωμένοι και μόνοι. Εάν δεν καταφέρουν να διορθώσουν την κατάσταση, είναι φανερό ότι θα οδηγηθούν στην πλήρη αποξένωση, όπως αυτή εκφράζεται από την εικόνα των συζύγων οι οποίοι παρακολουθούν αμίλητοι τηλεόραση στο σαλόνι και ο καθένας βρίσκεται στο δικό του κόσμο. Έτσι το βίωμα της μοναξιάς δίπλα σε κάποιον με τον οποίο δεν υπάρχει πλέον σχέση είναι πολύ χειρότερο σαν αίσθηση από το αντίστοιχο βίωμα σε ένα άδειο σπίτι. Για να επιβιώσουν οι σύζυγοι στρέφονται στα παιδιά τους σαν παρηγοριά, μη επιτρέποντάς τους να ενηλικιωθούν και να σταθούν στα πόδια τους, ή εναλλακτικά δημιουργούν εξωσυζυγικές σχέσεις οι οποίες προσφέρουν κάποια ευχαρίστηση, αλλά τελικά τονίζουν ακόμα περισσότερο το κενό στο σπίτι.

Επειδή η μοναξιά μακροπρόθεσμα καταστρέφει τη ψυχική και σωματική υγεία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην την «ανέχεστε», αλλά να δράσετε ενεργητικά για να την ξεπεράσετε ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Αναπτύξτε τη δική σας αυτόνομη ταυτότητα μέσα από την ενασχόληση με διάφορα χόμπι ή άλλες δραστηριότητες που αναπτύσσουν την αυτογνωσία και σας γεμίζουν όπως σεμινάρια αυτοανάπτυξης, χορό, γιόγκα ή κοινωνικές δραστηριότητες. Επίσης δημιουργείστε γύρω σας ένα κύκλο γνωστών, φίλων και συγγενών, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να υποστηρίξετε το γάμο σας και να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά που νιώθετε.
  • Εμπλακείτε σε εθελοντικές οργανώσεις με κοινωνικούς στόχους στους οποίους πιστεύετε. Επιπρόσθετα εμπλουτίστε τη ζωή σας μαθαίνοντας νέα πράγματα που θα φέρετε μέσα στο γάμο σας για να αυξήσετε την επικοινωνία μεταξύ σας.
  • Μιλήστε στο σύζυγό σας για το πώς νιώθετε και μοιραστείτε τα συναισθήματα που έχετε για την απόσταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσά σας. Είναι φυσικό ότι θα είστε στενοχωρημένη ή θυμωμένη, αλλά προσπαθήστε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας δίνοντας έμφαση στο πόσο θα επιθυμούσατε να είναι αλλιώς τα πράγματα. Η ανάπτυξη της επικοινωνίας αποτελεί το κλειδί για τη μείωση της μοναξιάς.
  • Προγραμματίστε καθημερινά κάποιο χρόνο για να επικοινωνήσετε με το σύντροφό σας. Ξεκινήστε με οτιδήποτε είναι κοινά ενδιαφέρον. Αυτό μπορεί να είναι μια αστεία είδηση που διαβάσατε στην εφημερίδα ή είδατε στην τηλεόραση. Κρατήστε τη συζήτηση ελαφριά και ευχάριστη και αποφύγετε να φέρετε αμέσως τα μεγάλα προβλήματα που σας απασχολούν. Να θυμάστε ότι ο στόχος είναι το πλησίασμα και η αύξηση της επικοινωνίας.
  • Μοιραστείτε εμπειρίες. Περπατήστε μαζί, πάτε μια βόλτα σε ένα μέρος που σας είναι ενδιαφέρον. Εστιάστε την προσοχή σας αποκλειστικά στο σύντροφό σας, κλείστε το κινητό σας και αποκλείστε ότι θα σας αποσπάσει από το στόχο σας.
  • Καθίστε μόνη και αναρωτηθείτε τι ακριβώς περιμένετε από τον άντρα σας. Του είναι γνωστά αυτά; Οι άνθρωποι αλλάζουν μεγαλώνοντας, με αποτέλεσμα ότι αλλάζουν οι ανάγκες τους. Συζητήστε τα συμπεράσματά σας. Πολλές φορές υποθέτουμε ότι ο σύντροφός μας θα «έπρεπε» να ξέρει τι σκεφτόμαστε, αλλά ανακαλύπτουμε ότι δεν το ξέρει.
  • Θυμηθείτε ότι μπορείτε να αλλάξετε μόνο τη δική σας κατάσταση. Δεν είστε σε θέση να εξαναγκάσετε το σύζυγό σας να αλλάξει στάσεις ή συμπεριφορές πριν είναι ο ίδιος έτοιμος για κάτι τέτοιο.
  • Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού στις σχέσεις, ο οποίος γνωρίζει πώς να διευκολύνει και να επιταχύνει τη διαδικασία.
Η Μοναξιά μέσα στο Γάμο

Η Μοναξιά μέσα στο Γάμο

Όσο και αν ακούγεται αντιφατικό, πολλές φορές οι άνθρωποι…

Πως μπορώ να ξέρω ότι έχω βρει την ιδανική σχέση για μένα;

Πως μπορώ να ξέρω ότι έχω βρει την ιδανική σχέση για μένα;

Είναι βέβαιο ότι στα θέματα των προσωπικών σχέσεων, κανένας…

Οικονομική Κρίση: Ψυχοσωματικές Συνέπειες και Τρόποι Αντιμετώπισης

Οικονομική Κρίση: Ψυχοσωματικές Συνέπειες και Τρόποι Αντιμετώπισης

Η οικονομική κρίση που βιώνουμε έχει αποτελέσει μια σοβαρή…