Κατά καιρούς όλοι αισθανόμαστε πεσμένοι, λυπημένοι ακόμη και δυστυχισμένοι. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά, ως αποτέλεσμα διαφορών γεγονότων που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Είναι κάποιες φορές φυσιολογικά ακόμη κι αν υπάρχουν χωρίς προφανή αιτία. Ωστόσο, αν χαρακτηρίζονται από διάρκεια, επαναλαμβάνονται συχνά και επιμένουν, μπορεί να αποτελούν ενδείξεις κατάθλιψης.
Η κατάθλιψη είναι μία ιδιαίτερα διαδεδομένη ψυχική κατάσταση και επηρεάζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε κάποια περίοδο της ζωής του. Τα ποσοστά αγγίζουν το 60%. Τα πλέον κοινά συμπτώματα είναι η μειωμένη διάθεση για οποιαδήποτε δραστηριότητα, η έλλειψη κινήτρων, η απαισιοδοξία, οι διαταραχές στον ύπνο, η κοινωνική απόσυρση, οι αλλαγές στην όρεξη, η έλλειψη ενθουσιασμού και ευχαρίστησης. Εάν υποφέρετε από κατάθλιψη, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να συνεχίζονται για εβδομάδες και μήνες, να επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργικότητά σας στις σχέσεις σας και στην εργασία σας και φυσικά να βλάπτουν τη συνολική σας υγεία.
Κατάθλιψη και μύθοι
Το άκουσμα της κατάθλιψης είναι μέρος της καθημερινότητας όλων μας. Με τα τόσο πολλά που ακούγονται και γράφονται είναι πολύ εύκολο να οδηγηθεί κάποιος σε παρανοήσεις και είναι πολλοί οι μύθοι που σχετίζονται με την κατάθλιψη.
Μύθος 1ος: Η κατάθλιψη είναι μία ιατρική ασθένεια
Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Αν και αποτελεί μία σοβαρή κατάσταση, που μπορεί να χρήζει και φαρμακευτικής αντιμετώπισης, η κατάθλιψη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το διαβήτη ή την αρθρίτιδα και η θεραπεία της είναι πιο σύνθετη. Στην κατάθλιψη παρεμβαίνουν πολλοί παράγοντες, όπως κοινωνικοί, βιολογικοί, ψυχολογικοί και άλλοι. Απαιτεί ολοκληρωμένη υποστήριξη και η φαρμακευτική αγωγή από μόνη της είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
Μύθος 2ος: Η κατάθλιψη δεν είναι πραγματική ιατρική ασθένεια
Παρά τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, η κατάθλιψη εκτός από τις σκέψεις και τη διάθεση επηρεάζει και τη σωματική υγεία. Εξάλλου, μπορεί να έχει και βιολογικά ή και γενετικά αίτια. Το κλειδί στην αποτελεσματική αντιμετώπισή της είναι να την αντιμετωπίζουμε ως ιατρική ασθένεια, αλλά όχι αποκλειστικά.
Μύθος 3ος: Η κατάθλιψη είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής
Πολύ μεγάλο λάθος. Κατάθλιψη δεν είναι η παροδική θλίψη ή αναστάτωση που νιώθουμε με αφορμή κάτι συγκεκριμένο. Μπορεί να διαρκέσει μία ολόκληρη ζωή και να καταστρέψει τη ζωή.
Μύθος 4ος: Κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη απλώς λυπάται για τον εαυτό του
Άλλος ένας μεγάλος μύθος. Η αυτολύπηση σε συνδυασμό με την κοινωνική απόσυρση είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Άτομα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα (όπως ο Τσώρτσιλ) ή προβολή (όπως η Μαντόνα) είναι θύματα της κατάθλιψης. Κατάθλιψη δεν έχουν μόνο αυτοί που ζουν απομονωμένοι και «κλαίνε τη μοίρα τους».
Μύθος 5ος: Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη
Είναι συνηθισμένη η αντίληψη ότι η κατάθλιψη είναι κάτι με το οποίο πρέπει να συνηθίσει κάποιος να ζει χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα. Αυτό όμως είναι μεγάλο μύθος. Συχνά περνάει πολύς καιρός, ακόμη και χρόνια, μέχρι να αποφασίσει κάποιος να αποδεχτεί την κατάθλιψη και να προσπαθήσει να την αντιμετωπίσει. Η πραγματικότητα έχει όμως αποδείξει ότι περισσότερο από το 80% των ατόμων με κατάθλιψη που ακολούθησαν θεραπεία έχουν σημειώσει σημαντικότατη βελτίωση.
Μύθος 6ος: Η μάχη με την κατάθλιψη είναι προσωπική υπόθεση και έχει τη δύναμη κάποιος μόνος του να τη διαχειριστεί
Είναι αλήθεια η ισχυρή προσωπικότητα και η οργανωμένη σκέψη μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Ωστόσο, η αντίληψη αυτή αποτελεί επιφανειακή αντιμετώπιση και αποπροσανατολίζει. Η κατάθλιψη σχετίζεται με ψυχολογικές, κοινωνικές και βιολογικές μεταβολές και η αναζήτηση βοήθειας από εξειδικευμένο θεραπευτή είναι η πρώτη πράξη δύναμης που πρέπει να κάνει κάποιος για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη.
Μύθος 7ος: Η κατάθλιψη δεν επηρεάζει τα παιδιά ή τους εφήβους, είναι μόνο μέρος της ανάπτυξης
Δυστυχώς, είναι μεγάλος ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που υποφέρουν από κατάθλιψη. Η κατάθλιψη σε αυτές τις ηλικίες είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τις αλλαγές στη διάθεση, που κανονικά θα περίμενε κανείς να δει γύρω από την εφηβεία. Τα παιδιά και οι έφηβοι συχνά δυσκολεύονται ιδιαίτερα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη ψυχολογική περίθαλψη και φροντίδα.
Αυτοί και πολλοί άλλοι μύθοι ακούγονται γύρω από την κατάθλιψη. Αυτό που όλοι πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας είναι ότι δεν είναι κάτι που αποτελεί ντροπή και ότι όσο γρηγορότερα αντιμετωπιστεί τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα
Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης
Η αντίληψη ότι η κατάθλιψη είναι κάτι που μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει μόνος του ή διαβάζοντας σχετικά βιβλία, που αφθονούν στην αγορά, είναι μεγάλο λάθος. Η ψυχοθεραπεία είναι η μοναδική λύση και τα αποτελέσματά της είναι άμεσα ορατά. Μέσα από την ψυχοθεραπεία θα βοηθηθείτε να εντοπίσετε τις βαθύτερες και κρυμμένες αιτίες της κατάθλιψης και να εξετάσετε σε βάθος τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές που σας οδηγούν σε αυτή την κατάσταση. Μέσα από τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας θα αναπτύξετε στρατηγικές αντιμετώπισης της «πεσμένης διάθεσής» σας με τη βοήθεια συγκεκριμένων τεχνικών.