Ατομική Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων και Εφήβων

Ατομική ψυχοθεραπεία ενηλίκων και εφήβων με ψυχοσωματικές προσεγγίσεις (Σωματική Ψυχοθεραπεία, EMDR και Βιοσωματική Εμπειρία).

Η ψυχοθεραπεία αποτελείται από ένα σύνολο ψυχολογικών τεχνικών, οι οποίες έχουν στόχο τη θεραπεία ψυχολογικών προβλημάτων ή προβλημάτων συμπεριφοράς. Η βάση κάθε επιτυχημένης θεραπευτικής παρέμβασης είναι η αναλυτική διάγνωση και αξιολόγηση του είδους και της σοβαρότητας των προβλημάτων, μέσα από ένα συνδυασμό ειδικών τεστ και διαγνωστικών συνεδριών.

Η Σωματική Ψυχοθεραπεία αποτελεί μια αναγνωρισμένη ψυχοθεραπευτική μέθοδο, η οποία απευθύνεται στο σώμα, το νου και την πνευματικότητα του κάθε ανθρώπου σαν μια ολότητα, τη διάσπαση της οποίας στοχεύει να αποκαταστήσει. Χρησιμοποιεί τεχνικές κίνησης, αναπνοής, συναισθηματικής φόρτισης και εκφόρτισης, διαλόγου, εσωτερικής εικόνας, αισθήσεις και πληροφορίες από τις λειτουργίες του σώματος.

Το σώμα αντανακλά την ιστορία της ζωής του ανθρώπου. Η καλή υγεία, η καλή πνευματική και σωματική λειτουργία, συνθέτουν μια ολοκληρωμένη οντότητα. Η Σωματική Ψυχοθεραπεία ο θεραπευτής δουλεύει με τον θεραπευόμενο για να ανακαλύψει τη σημασία των δυσκολιών στη ζωή του και στην υγεία του.
Μερικά από τα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπισθούν με τη μέθοδο της σωματικής ψυχοθεραπείας είναι: Ψυχοσωματικά προβλήματα, φοβίες, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, αϋπνίες, άγχος, στρες, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, προβλήματα γονιμότητας, οικογενειακές σχέσεις, διαζύγια, βουλιμία, ανορεξία, τραυματικές εμπειρίες, και άλλα.

Η μέθοδος EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing - Οφθαλμοκινητική Απευαισθητοποίηση και Επανεπεξεργασία) είναι μια ψυχολογική μέθοδος για τη θεραπεία βιωματικών διαταραχών και συναισθηματικών δυσχερειών που οφείλονται σε επώδυνες εμπειρίες, που προκαλούνται από τραυματικά συμβάντα όπως επιθέσεις και φυσικές καταστροφές έως δύσκολα γεγονότα της παιδικής ηλικίας, ασθένειες, ατυχήματα κ.α.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μέθοδος EMDR μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη γρήγορη επεξεργασία τραυματικών αναμνήσεων, επιφέροντας έτσι σταθερές γνωσιακές και συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές καθώς και σημαντική μείωση άλλου είδους συμπτωμάτων.

Εφαρμόζεται παγκοσμίως σε θύματα φυσικών καταστροφών (τυφώνες, πλημμύρες, σεισμούς, τσουνάμι κ.α) καθώς και στους επαγγελματίες οι οποίοι συνδράμουν στη διαχείριση κρίσεων (πυροσβέστες, αστυνόμοι, γιατροί, νοσοκόμοι, εκπαιδευτικοί, εθελοντές κ.α) για θέματα επαγγελματικής εξουθένωσης, καθώς και σε θύματα πολέμων, τρομοκρατικών επιθέσεων, βασανιστηρίων κ.α.

Επίσης είναι επιτυχής και σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης, τροχαίων ατυχημάτων, βίας και για οποιοδήποτε τραύμα σχετίζεται με τις διαταραχές άγχους.

Στη Βιοσωματική Εμπειρία η θεραπεία ξεκινάει με την επανολοκλήρωση χαμένων ή θρυμματισμένων κομματιών του βασικού μας εαυτού.
Η θεραπεία του τραύματος, λέει ο δημιουργός της προσέγγισης Peter Levine, είναι μια φυσική πορεία που μπορεί να προσεγγιστεί μέσω της εσωτερικής επίγνωσης του σώματος. Κάτι τέτοιο δεν απαιτεί χρόνια ψυχοθεραπείας, δεν χρειάζεται οι συγκεκριμένες αναμνήσεις να ανασύρονται κατ' επανάληψη και να απαλείφονται από το ασυνείδητο.

Η επιτυχία έχει σχέση με την επιθυμία μας να ξαναγίνουμε ένα ενιαίο όλο, να επανασυνδεθεί δηλαδή η ψυχή μας με το σώμα μας. Τα παγωμένα συστατικά της εμπειρίας μας, με τη μορφή συμπτωμάτων αποδεσμεύονται σταδιακά από την κάλυψη του τραύματος και μας επιτρέπουν να ξεπαγώσουμε, γινόμενοι σταδιακά πιο ρευστοί και πιο λειτουργικοί.


Χάρης Καραουλάνης - Όλγα Θωμά

Η Μοναξιά μέσα στο Γάμο

Η Μοναξιά μέσα στο Γάμο

Όσο και αν ακούγεται αντιφατικό, πολλές φορές οι άνθρωποι…

Πως μπορώ να ξέρω ότι έχω βρει την ιδανική σχέση για μένα;

Πως μπορώ να ξέρω ότι έχω βρει την ιδανική σχέση για μένα;

Είναι βέβαιο ότι στα θέματα των προσωπικών σχέσεων, κανένας…

Οικονομική Κρίση: Ψυχοσωματικές Συνέπειες και Τρόποι Αντιμετώπισης

Οικονομική Κρίση: Ψυχοσωματικές Συνέπειες και Τρόποι Αντιμετώπισης

Η οικονομική κρίση που βιώνουμε έχει αποτελέσει μια σοβαρή…