Διαταραχή πανικού – Κρίσεις πανικού
Η διαταραχή πανικού αποτελεί μία αγχώδη διαταραχή που εκδηλώνεται με τις γνωστές κρίσεις πανικού. Μία κρίση πανικού είναι ένα απροσδόκητο και αναίτιο επεισόδιο έντονου φόβου που συνοδεύεται από και από άλλα συμπτώματα με κυριότερο τον φόβο του θανάτου.
Μέχρι ενός σημείου είναι φυσιολογικό σε κάποιες περιπτώσεις να αισθάνεται κάποιος άγχος, φόβο ή πανικό. Σε αυτόν, όμως, που πάσχει από διαταραχή πανικού τα συμπτώματα αυτά είναι εξαιρετικά έντονα, εμφανίζονται τακτικά και μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή χωρίς προφανή αιτία. Αυτό καθιστά απρόβλεπτη τη διαταραχή πανικού, γεγονός που μπορεί να προσθέσει επιπρόσθετο φόβο και άγχος.
Μία κρίση πανικού είναι μία ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία και μπορεί να δημιουργήσει αυξημένη ανησυχία σχετικά με την ενδεχόμενη επανεμφάνισή της στο μέλλον. Η εντύπωση που δίνει είναι ότι εμφανίζεται χωρίς λόγο. Είναι, όμως, απαραίτητο ο πάσχων να αναγνωρίζει τα συμπτώματά της ώστε να μπορεί μόνος του στη δεδομένη στιγμή να διαχειρίζεται τους φόβους του.
Πώς μπορώ να αναγνωρίσω μία κρίση πανικού
Είναι ποικίλα τα συμπτώματα που μπορεί κάποιος να εμφανίσει σε μία κρίση πανικού. Τα συνηθέστερα είναι τα παρακάτω, τα όποια εμφανίζονται είτε όλα μαζί είτε μεμονωμένα κάποια από αυτά και είναι χρήσιμο να τα γνωρίζει όχι μόνο αυτός που υποφέρει από κρίσεις πανικού αλλά και όλοι μας, για να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε κάποιον που βρίσκεται σε κατάσταση πανικού.
1. Ταχύπνοια / Υπεραερισμός: Η αναπνοή, εξαιτίας του άγχους, πραγματοποιείται ταχύτερα ή βαθύτερα από το φυσιολογικό.
2. Ταχυπαλμία: Η καρδιά χτυπά ιδιαίτερα γρήγορα, οι παλμοί είναι αυξημένοι σε αριθμό και αυτός που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση αισθάνεται και ότι η καρδιά του χτυπά πολύ δυνατά στο στήθος του. Η ταχυπαλμία ακολουθεί ως άμεση συνέπεια της γρήγορης αναπνοής και δημιουργεί την αίσθηση κινδύνου από καρδιακό επεισόδιο ή έμφραγμα. Συχνά, ο πάσχων δηλώνει ότι νιώθει και πόνους που σχετίζονται με την καρδιακή λειτουργία.
3. Αίσθημα δύσπνοιας / ασφυξίας / πνιγμού:
Δημιουργείται η αίσθηση στον πάσχοντα ότι ο αέρας που αναπνέει δεν είναι επαρκής και ότι πνίγεται.
4. Αίσθηση ψύχους ή εφίδρωση: Είναι μία φυσιολογική αντίδραση του σώματος για να ανταποκριθεί σε μια κατάσταση πανικού, αλλά στην περίπτωση μιας κρίσης πανικού μπορεί να φανεί ακόμη πιο ανησυχητική.
5. Ναυτία: Η ταχύτητα της αναπνοής και το σοκ που βιώνει το σώμα μπορεί να οδηγήσουν στην αίσθηση και σωματικής ασθένειας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού που μπορεί να εκδηλωθεί με ναυτία.
6. Ζάλη ή λιποθυμία:
Λόγω της γρήγορης αναπνοής προκαλείται μειωμένη οξυγόνωση του εγκεφάλου, κατάσταση που προκαλεί ζάλη ή και λιποθυμία.
7. Φόβος του θανάτου: Κάποια ή όλα τα παραπάνω συμπτώματα δημιουργούν την αίσθηση σε αυτόν που βιώνει μία κρίση πανικού ότι πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια και ότι απειλείται η ζωή του.
Τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά. Είναι σε έξαρση για περίπου 10 λεπτά και μέσα σε 20 με 30 λεπτά υποχωρούν. Συχνά υποχωρούν ακαριαία μόλις ο ασθενής βρεθεί σ’ ένα «ασφαλές» για την υγεία του περιβάλλον, π.χ. σε ένα νοσοκομείο.
Αντιμετώπιση της διαταραχής πανικού
Οι κρίσεις πανικού μπορεί να εμφανιστούν μία ή δύο φορές στη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου ως συνέπεια ενός στρεσογόνου γεγονότος. Αν όμως αποκτήσουν τακτικότητα, είναι απολύτως αναγκαία η θεραπευτική τους προσέγγιση, μια και στην περίπτωση αυτή μιλάμε για διαταραχή πανικού.
Η διαταραχή πανικού δεν είναι διαχειρίσιμη χωρίς ειδική βοήθεια και χωρίς θεραπεία μπορεί οι κρίσεις πανικού να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά και με εντονότερα συμπτώματα.
Ακόμη, επειδή τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού είναι κοινά με συμπτώματα άλλων σοβαρών παθήσεων, είναι απαραίτητο να γίνει ένας πλήρης ιατρικός έλεγχος, ώστε να αποκλειστούν άλλοι παράγοντες.
Αναμφισβήτητα, για τη θεραπεία των κρίσεων πανικού είναι απαραίτητη η βοήθεια επαγγελματία ψυχολόγου, ο οποίος θα διαγνώσει το πρόβλημα και θα χρησιμοποιήσει τις κατάλληλες τεχνικές για να βοηθήσει τον ασθενή να τις ξεπεράσει.